Rusia a rupt pactul cu SUA și AMENINȚĂ avioanele americane din spațiul aerian al Siriei

avion-f16

O recenta analiza arata ca Rusia a rupt un acord cu SUA conform caruia avioanele celor doua state aflate deasupra Siriei trebuia sa respecte anumite reguli cand se afla aproape unul de altul, scrie aktual24.ro.

Saptamana trecuta, SUA au acuzat Rusia de manevre „agresive si nesigure”, dupa ce doua avioane Su-24 au zburat foarte aproape de un distrugator american din Marea Baltica. Deasupra Europei, nu o data, bombardierele rusesti au fost interceptate in timp ce sondau apararea antiaeriana a tarilor NATO.

SUA si Rusia au purtat discutii anul trecut despre incidente similare care ar putea aparea deasupra Siriei. Rezultatul a fost o intelegere semnata in octombrie, anul trecut, in care se specifica ca avioanele rusesti si americane trebuie sa ramana la o distanta sigura unele de altele si sa comunice intre ele in limba engleza prin intermediul canalelor de radio recunoscute.

O noua analiza a Chatham House, citata de Telegraph spune ca Rusia a incalcat, in mod frecvent, aceasta intelegere. In timp ce bombardau dusmanii lui Bashar al-Assad de la sol, avioanele rusesti au efectuat, de asemenea, si manevre agresive si provocatoare impotriva avioanelor occidentale care zburau deasupra Siriei, confom declaratiei lui Keir Giles din cadrul Chatham House.

Acordul dintre America si Rusia a cazut dupa cateva saptamani. In luna noiembrie a anului trecut, Fortele Aeriene americane au dislocat la baza NATO din Incirlik, sudul Turciei, 12 avioane F-15, jumatate dintre acestea fiind de tipul F-15C Eagles, concepute pentru lupta aer-aer.

Rusia parea sa fi vazut in sosirea acestor avioane o potentiala amenintare pentru forta sa aeriana. „Deasupra Siriei, avioanele F-15s devenisera obiective speciale pentru pilotii rusi care au avut posibilitatea sa faca tot felul de manevre agresive impotriva avioanelor americane, inclusiv de pozitionare pentru atacuri simulate”, a spus Giles.

Sursa: aktual24.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *