Imperiul industriei farmaceutice

s560x316_gramada_de_pastile

Citesc un nou articol care-mi dă fiori. Știu, nu-i o noutate, că industria farmaceutică este una dintre cele mai bănoase de pe planetă, mai bănoasă chiar decât industria de armament. Războaiele mai iau pauză. Bolile niciodată. Am în minte un film american în care o mare somitate a medicinei e pe cale de a se sui pe cel mai înalt podium al premierii fiindcă descoperise nu știu ce pilulă care vindeca o boală gravă.

Filmul e cu suspans, un alt doctor găsește propriile lui rezultate falsificate, somitatea, care era de fapt un escroc cu relații strânse în lumea mafiotă, încearcă un asasinat. Doctorul cinstit, devenit inamicul public numărul unu, e urmărit, închis, evadează, se trage asupra lui dar apare, ca-n mai toate filmele americane, în plină ședință de premiere a escrocului și-i dărâmă soclul tocmai când se suia triumfător pe el. Sub soclu creșteau niște miliarde pe care le-ar fi produs falsul. Pentru el și rețeaua de bandiți care parazitau credulitatea nefericiților bolnavi.Zilnic, televiziunile ne îndeasă în ochi – industria publicității e falimentară, iar aceste reclame pică mană cerească – noi și noi și noi pilule care ne vindecă, ne întremează, ne scot din morți, de stimulează erotic și ne schimbă în somn visele coșmar cu vise mângâioase.

De la o vârstă încolo cam toți banii câștigați de un pensionar se duc pe doctorii. Câte din ele sunt falsuri, șmecherii, apă chioară și praf de cretă? Cert e că se fac, din acest comerț, miliarde și miliarde. România, una dintre cele mai sărace, în materie de bani pentru sănătate, țări din lume, nu doar din Europa, vântură aproape zece miliarde de euro anual printre rafturi de farmacie și pijamale de suferinzi, cei mai mulți bani decontând rețete și pilule. Cele mai scumpe, urcând la cifre astronomice, sunt pentru cancer.

Omul bolnav, rudele, copiii sunt în stare să-și vândă casa și să-și amaneteze sufletul spre a-și salva mama, copilul, omul apropiat care dă piept cu moartea. Câtă cinste e aici? Pe ce mâini ne aflăm? Un ziarist american, citesc, scrie că industria farmaceutică cea mai bănoasă, destinată tratării cancerului, e controlată nici mai mult, nici mai puțin, decât de mafie. Păi la noi mafia controlează șoselele care se fac doar prin facturile astronomice achitate și niciodată pe teren, scoaterea din pușcărie se face (se făcea?) printr-o șpagă dată unui apropiat al șefului statului, frate, amic sau amantă, casele nu se retrocedează proprietarilor de drept, ci unora inventați, iar ăl de se ocupă de treaba asta e milionar, stăpân de latifundii, dintr-o leafă de funcționar care nu i-ar ajunge nici să-și plătească electricitatea celor 14 vile făcute în trei ani.

Cum să nu-și vâre botul ascuțit și scârbos și-n treaba cu doctoriile mafia noastră multipotentă și multifuncțională? Noroc că la noi nu prea mai există industrie farmaceutică, iar tot ce luăm, luăm de afară. Am văzut, ca ziarist, reclamația unei doctorițe care se plângea că o escrochează o firmă de medicamente cu care avea contract de colaborare! Păi ce scria acolo, ce clauze erau, cât primea doctorița cotă parte la orice rețetă emisă în care era menționat și acel medicament te apuca amețeala. Contract negru pe alb, cu ștampile și iscălituri. Dai o rețetă de, să zicem, pastile de șoricioaică, având prețul de zece milioane în farmacie cutia, tu, care ai recomandat-o, primești trei milioane. Păi cum să-ți mai dea ce-ți trebuie ție și să nu recomande ce îi umflă ei buzunarul?Da, e scandal pe planetă pe subiectul că unii ar ști cum se lecuiește cancerul, dar spusul ăsta ar falimenta o uriașă producție de averi și ar nenoroci mari rețele mafiote. Așa că tac.

Nu prea-mi vine să cred că se poate ține ascuns multă vreme un asemenea secret, dar niște adevăruri dureroase sunt aici, niște mizerii, la scară planetară, scapă și spre noi, muritorii și bolnavii de rând. Așa că, atenție mărită pe acest subiect!

Sursa: m.ziuanews.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *