Cea mai bună demonstrație a existenței lui Dumnezeu

Albert_Einstein_R

O demonstratie cum nu ati mai intalnit. In acest articol veti citi despre o demonstratie facuta de un elev profesorului sau de filosofie. Spun ca este o demonstratie cum nu ati mai intalnit, fiindca au mai fost facute o multime de demonstratii, dar aceasta a ramas in istorie.

Veti vedea de ce… Într-o sală de clasă a unui colegiu, un profesor tine cursul de filozofie.

– Sa va explic care e conflictul intre stiinta si religie.
Profesorul ateu face o pauza si apoi ii cere unuia dintre noii sai studenti sa se ridice in picioare.
– Esti crestin, nu-i asa, fiule?
– Da dle, spune studentul.
– Deci crezi in Dumnezeu?
– Cu siguranta.
– Dumnezeu e bun?
– Desigur, Dumnezeu e bun.
– E Dumnezeu atotputernic? Poate El sa faca orice?
– Da.
– Tu esti bun sau rau?
– Biblia spune ca sunt rau.
Profesorul zambeste cunoscator.
– Aha! Biblia!
Se gandeste putin.
– Uite o problema pt tine. Sa zicem ca exista aici o persoana bolnava si tu o poti vindeca. Poti face asta. Ai vrea sa il ajuti? Ai incerca?
– Da, dle. As incerca.
– Deci esti bun.
– N-as spune asta.
– Dar de ce n-ai spune asta? Ai vrea sa ajuti o persoana bolnava daca ai putea. Majoritatea am vrea daca am putea. Dar Dumnezeu, nu.

Studentul nu raspunde, asa ca profesorul continua.

– El nu ajută, nu-i asa? Fratele meu era crestin si a murit de cancer, chiar daca se ruga lui Iisus sa-l vindece. Cum de Iisus e bun? Poti raspunde la asta?
Studentul tace.
– Nu poti raspunde, nu-i asa?
El ia o inghititura de apa din paharul de pe catedra ca sa-i dea timp studentului sa se relaxeze.
– Hai sa o luam de la capat, tinere. Dumnezeu e bun?
– Pai, da, spune studentul.
– Satana e bun?
Studentul nu ezita la aceasta intrebare:
– Nu.
– De unde vine Satana?
Studentul ezita.
– De la Dumnezeu.
– Corect. Dumnezeu l-a creat pe Satana, nu-i asa? Zi-mi, fiule, exista rau pe lume?
– Da, dle.
– Raul e peste tot, nu-i asa? Si Dumnezeu a creat totul pe lumea asta, corect?
– Da.
– Deci cine a creat raul?
Profesorul a continuat.
– Daca Dumnezeu a creat totul, atunci El a creat si raul. Din moment ce raul exista si conform principiului ca ceea ce facem defineste ceea ce suntem, atunci Dumnezeu e rau.
Din nou, studentul nu raspunde.
– Exista pe lume boli? Imoralitate? Ura? Uratenie? Toate aceste lucruri groaznice, exista?
Studentul se foieste jenat.
– Da.
– Deci cine le-a creat?
Studentul iarasi nu raspunde, asa ca profesorul repeta intrebarea.
– Cine le-a creat?
Niciun raspuns. Deodata, profesorul incepe sa se plimbe in fata clasei. Studentii sunt uimiti.
– Spune-mi, continua el adresandu-se altui student. Crezi in Iisus Hristos, fiule?
Vocea studentului il tradeaza si cedeaza nervos.
– Da, dle profesor, cred.
Batranul se opreste din marsaluit.
– Stiinta spune ca ai 5 simturi pe care le folosesti pt. a identifica si observa lumea din jurul tau. L-ai vazut vreodata pe Iisus?
– Nu, dle. Nu L-am vazut.
– Atunci spune-ne daca l-ai auzit vreodata pe Iisus al tau?
– Nu, dle, nu l-am auzit.
– L-ai simtit vreodata pe Isus al tau, l-ai gustat sau l-ai mirosit? Ai avut vreodata o experienta senzoriala a lui Iisus sau a lui Dumnezeu?
– Nu, dle, ma tem ca nu.
– Si totusi crezi in el?
– Da.
– Conform regulilor sale empirice, testabile, demonstrabile, stiinta spune ca Dumnezeul tau nu exista. Ce spui de asta, fiule?
– Nimic, raspunde studentul. Eu am doar credinta mea.
– Da, credinta, repeta profesorul. Asta e problema pe care stiinta o are cu Dumnezeu. Nu exista nicio dovada, ci doar credinta. Studentul ramane tacut pt o clipa, inainte de a pune si el o intrebare.
– Dle profesor, exista caldura?
– Da.
– Si exista frig?
– Da, fiule, exista si frig.
– Nu, dle, nu exista.
Profesorul isi intoarce fata catre student, vizibil interesat. Clasa devine brusc foarte tacuta.
Studentul incepe sa explice.
– Poate exista multa caldura, mai multa caldura, super-caldura, mega-caldura, caldura nelimitata, caldurica sau deloc caldura, dar nu avem nimic numit „frig”. Putem ajunge pana la 273,15 de grade C sub zero, ceea ce nu inseamna caldura, dar nu putem merge mai departe. Nu exista frig. Daca ar exista, am avea temperature mai scazute decat minimul absolut de -273,15 de grade C. Fiecare corp sau obiect e demn de studiat daca are sau transmite energie, si caldura e cea care face ca un corp sau material sa aiba sau sa transmita energie. Zero absolut, -273,15 grade C, inseamna absenta totala a caldurii. Vedeti, dle, frigul e doar un cuvant pe care il folosim pentru a descrie absenta caldurii. Nu putem masura frigul. Caldura poate fi masurata in unitati termice, deoarece caldura este energie. Frigul nu e opusul caldurii, d-le, ci doar absenta ei.
Clasa e invaluita in tacere. Undeva cade un stilou si suna ca o lovitura de ciocan.
– Dar intunericul, domnule profesor? Exista intunericul?
– Da, raspunde profesorul fara ezitare. Ce e noaptea daca nu intuneric?
– Din nou raspuns gresit, dle. Intunericul nu e ceva; este absenta a ceva. Poate exista lumina scazuta, lumina normala, lumina stralucitoare, lumina intermitenta, dar daca nu exista lumina constanta atunci nu exista nimic, iar acest nimic se numeste intuneric, nu-i asa? Acesta este sensul pe care il atribuim acestui cuvant. In realitate, intunericul nu exista. Daca ar exista, am putea face ca intunericul sa fie si mai intunecat, nu-i asa?

Profesorul incepe sa-i zambeasca studentului din fata sa. Acesta va fi un semestru bun.

– Ce vrei sa demonstrezi, tinere?
– Da, dle profesor. Vreau sa spun ca premisele dvs. filosofice sunt gresite de la bun inceput si de aceea concluzia TREBUIE sa fie si ea gresita.
De data asta, profesorul nu-si poate ascunde surpriza.
– Gresite? Poti explica in ce fel?
– Lucrati cu premisa dualitatii, explica studentul. Sustineti ca exista viata si apoi ca exista moarte; un Dumnezeu bun si un Dumnezeu rau. Considerati conceptul de Dumnezeu drept ceva finit, ceva ce putem masura. Dle, stiinta nu poate explica nici macar ce este acela un gand. Foloseste electricitatea si magnetismul, dar NIMENI nu a vazut sau nu a inteles pe deplin vreuna din acestea doua. Sa consideri ca moartea e opusul vietii inseamna sa ignori ca moartea nu exista ca lucru substantial. Moartea nu e opusul vietii, ci doar absenta ei. Acum spuneti-mi, dle profesor, le predati studentilor teoria ca ei au evoluat din maimuta?
– Daca te referi la procesul evolutiei naturale, tinere, da, evident ca da.
– Ati observat vreodata evolutia cu propriii ochi, dle?
Profesorul incepe sa dea din cap, inca zambind, cand isi da seama incotro se indreapta argumentul. Un semestru foarte bun, intr-adevar.
– Din moment ce nimeni nu a observat procesul evolutiei in desfasurare si nimeni nu poate demonstra ca el are loc, dvs. nu predati studentilor ceea ce credeti, nu? Acum ce sunteti, om de stiinta sau predicator? Clasa murmura. Studentul tace pana cand emotia se mai stinge.
– Ca sa continuam demonstratia pe care o faceati adineori celuilalt student, permiteti-mi sa va dau un exemplu, ca sa intelegeti la ce ma refer.
Studentul se uita in jurul sau, in clasa.
– E vreunul dintre voi care a vazut vreodata creierul domnului profesor?
Clasa izbucneste in ras.
– E cineva care a auzit creierul profesorului, l-a simtit, l-a atins sau l-a mirosit? Nimeni nu pare sa fi facut asta. Deci, conform regulilor empirice, stabile si conform protocolului demonstrabil, stiinta spune – cu tot respectul, dle – ca nu aveti creier. Daca stiinta spune ca nu aveti creier, cum sa avem incredere in cursurile dvs, dle?
Acum clasa e cufundata in tacere. Profesorul se holbeaza la student, cu o fata impenetrabila.
In fine, dupa un interval ce pare o vesnicie, batranul raspunde.
– Presupun ca va trebui sa crezi, pur si simplu…
– Deci, acceptati ca exista credinta si, de fapt, credinta exista impreuna cu viata, continua studentul.
– Acum, dle, exista raul?
Acum nesigur, profesorul raspunde:
– Sigur ca exista. Il vedem zilnic. Raul se vede zilnic din lipsa de umanitate a omului fata de om. Se vede in nenumaratele crime si violente care se petrec peste tot in lume. Aceste manifestari nu sunt nimic altceva decat raul.
La asta, studentul a replicat:
– Raul nu exista, dle, sau cel putin nu exista in sine. Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu. E ca si intunericul si frigul, un cuvant creat de om pentru a descrie absenta lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a creat raul. Raul este ceea ce se intampla cand din inima omului lipseste dragostea lui Dumnezeu. Este ca frigul care apare cand nu exista caldura sau ca intunericul care apare cand nu exista lumina.
Profesorul s-a asezat…

PS: Studentul era Albert Einstein.

Albert Einstein a scris o carte intitulata „Dumnezeu vs. stiinta” in 1921

loading...

You may also like...

74 Responses

 1. Absolut superb! Aceeași problemă este tratată și și de C.S. Lewis în cartea sa Creștinismul redus la esențe!

 2. iulian spune:

  f.f.frumos spus!!a distrus toate teoriile ateilor

 3. Daniel spune:

  In primul rand:
  In 1921 Einstein avea 41 de ani si avea deja publicate teoriile sale de temelie, relativitatea generala si restransa. In 1920 devine profesor la Universitatea din Leiden iar in 1921 devine membru recunoscut al Royal Society. Deci, ma indoiesc ca si-ar mai fi pierdut vremea frecventand cururile unui oarecare profesor de filosofie cand singurele lucruri care il interesau atunci erau relativitatea, mecania cuantica si fizica atomica

  In al doilea rand:
  Observ ca voi, pocaiti simpatici atacati ateismul prin oamenii care l-au promovat. Citez din Einstein, si de data asta dintr-o sursa veridica:

  „Cuvântul « dumnezeu » nu este nimic altceva pentru mine decât expresia și produsul slăbiciunii umane, Biblia este o colecție de legende onorabile, dar primitive, care sunt, în orice caz, destul de copilărești. Niciun fel de interpretare, indiferent cât de subtilă, nu-mi poate schimba opinia.”

  In al treilea rand
  Creierul poate fi vazut -- este tangibil si real. Daca punea cutitul si taia craniul profesorului ii gasea creierul pe cand oricat ai sta intr-o biserica, sub cruce sau naiba mai stie pe unde, slabe spre deloc sanse sa-l vezi pe Dumnezeu.

  In al patrulea rand
  Caldura si lumina ca si concepte fizice nu au un opus deoarece frigul si intunericul denota simpla lor lipsa. Cu asta sunt de acord. Dar raul, asa cum este el definit de catre noi exista ca si opus al binelui. Daca ti-ai pus cheia intr-un buzunar spart fara sa stii asta inseamna ca nu ai facut bine. Dar asta nu inseamna ca ai facut rau.

  Toata dizertatia asta medievala si minciuna asta idioata pe care continuati sa o promovati, toate astea va fac mai rau de ras. Macar folositi numele pocaitilor vostri si nu mai incercati (in zadar) sa distrugeti reputatia lui Einstein… El a fost un ganditor, un original -- nu a crezut; a cercetat. Nu ca voi, minti obosite care aveti prea multa lene in voi sa ganditi la ceva si acceptati tampeniile bisericii care vi se baga in cap.

  Sapere aude -- indrazneste sa gandesti.

  • Alina spune:

   Care e sursa ta asa de sigura incat nici macar nu ai dat-o?

   Eu zic sa te mai gandesti: http://www.youtube.com/watch?v=0iXKIf2XOfA
   E chiar f cunoscut faptul ca Einstein a crezut in Dumnezeu.

  • mugurels spune:

   Prietene dragostea sau iubirea exista si totusi nu o vezi. Ai minte, cuget, gand dar nu vezi. Si tu vrei sa vezi pe Dumnezeu, este imposibil sa-L vezi in Fiinta, ci doar in manifestari prin creatie, ca sa nu adancesc continutul. Daca ai vedea pe Dumnezeu l-ai conceptualiza, astfel l-ai limita, margini si ar devni un idol care nu are legatura cu Dumnezeul cel absolut.

  • catalina spune:

   creierul il poti vedea,dar minrea o vezi?????inima o poti vedea dar sufletul??????asa si majoritatea cred in Dumnezeu ai nevoie neaparat de ceva palpabil ca sa crezi???

  • denis spune:

   De acord ca einstein a fost un inselat ateu si oricum nu era Crestin; insa demonstratia este foarte frumos facuta. Dupa parerea mea era vb de minte nu de creier in povestioara de mai sus. S cu bucurie nemasurata va spun, TOATE experimentele au demonstrat existenta lui Dumnezeu, doar sa fi avut cei interesati ochii mintii si sufletului deschisi! DOAMNE AJUTA!

  • o fetita spune:

   superb raspuns Daniel. nu sunt eu cea mai mare credincioasa, nu ma comport mereu exemplar, dar totusi, cred in Dumnezeu…cred si atat
   in schimb cu teoriile pocaitilor nu sunt nici eu de acird. chir, nu ii suport. unii dintre ei (nu spun ca toti) sunt mai josnici decat ti-ai putea imagina. cat de mincinosi pot fii si de spurcati (asa pe romanete) la vorbe si la fapte si de egoisti si de orgoliosi…..nu am cuvinte

  • YO spune:

   Dumnezeu nu se arata oricui. Daca ai rabdarea si curiozitatea sa citesti vietile sfintilor, ai sa descoperi ca atat Dumnezeu, Maica Domnului, Iisus Hristos si alti sfinti s-au aratat anumitor persoane, nu oricui… Pentru mine a fost f. relevant sa citesc despre pr Arsenie Boca, minunile facute si tot ce tine de viata lui…Este cutremurator!!!

  • stirbu daniel spune:

   daniel daca vrei sa-l vezi pe d-zeu uitate la toti oamenii nevoiasi si cu probleme , ajutai , ,atunci il vezi pe d-zeu, fa bine , oamenilor , si il vezi pe d-zeu , nu vorbi urat si tot felul de prostii si ai sa-l vezi pe d-zeu, nu mai judeca pe altii si ai sa-l vezi , pe d-zeu, uita-te la tot ce ne inconjoara, si este viu (vegetatie , animale, oameni,aer, apa,foc,pamant),toate sunt creatiile lui d-zeu, privestele pe toate si vezi ca exista d-zeu, atunci cum poti sa negi , asa ceva?. la noi se spune ,,vai de mama acelui ce la nascut si nu crede in d-zeu,, ai grija la ceea ce afirmi, sa nu se abata mania lui d-zeu asupra ta si a familiei tale. asa cum exista d-zeu exista si diavolul , cum exista rai asa exista si iad , vai de cei ce nu cred asemenea creatii.

   • Anotherme spune:

    Si unde e Dumnezeu pentru ei ? Asta e cea mai mai mare problema a mea cu voi , credinciosii , voi nu iubiti , nu aveti compasiune , aveti frica de Dumnezeu si atat .
    Ajut oamnei cum pot, si nu il vad pe Dumnezeu ( ma infuri mai tare pe oamenii care vin in sptiale se vindeca si ii multumesc lui Dumnezeu , nu medicului care probabil nu a mai dormit de 24 h de cand e in garda ) , ma uit la tot ce e viu si vad evolutie , adaptare la mediu , ma uit si vad reactii chimice , actiune si reactiune . Vad multe lucruri dar nu il vad pe Dumnezeu.
    Inca un lucru pe care nu il pot suporta , cum sa spui ca il maniem pe Dumnezeu si ca mania lui se va abate asupra copiilor / familiei ? Nu era Dumnezeu reprezentantul iubirii , al milostiveniei , a tot ce e bun ? Daca Dumnezeul in care crezi tu e asa cum spui ma bucur ca nu l-am cunoscut .
    „Nimeni nu poate sta la capul unui copil pe moarte si sa creada in Dumnezeu”-imi cer scuze ca am uitat sursa .

    • Admin spune:

     Dumnezeu e in toate. Trebuie sa crezi ca exista si atunci o ii simti prezenta. Pana atunci nu ai cum sa-L vezi. Dumnezeu sa te lumineze!

     • Oana spune:

      Eu am crezut, am fost crescuta in credinta, mergand la biserica si rugunadu-ma seara de seara si mereu multumindu-i pentru tot ce aveam dar cand aveam nevoie si in cele mai urate clipe ale vietii mele Dumnezeu nu ma ajutat. Nu mai cred pentru ca se presupune ca Dumnezeu ne iubeste si ne asculta rugaciunile…

     • Admin spune:

      Dumnezeu te-a incercat, iar putina ta credinta te-a facut sa-ti pierzi increderea de tot.

     • Anotherme spune:

      sti ce a adus credinta in Dumnezeu familiei mele ? Mai putini bani in buzunare 🙂 Daca ar exista un Dumnezeu el ar fi mult mai bun decat il prezentati voi , imi pare rau pentru voi , minit limitate ( nu vreau sa va jignesc ) . Daca Dumnezeul tau „nu ma primeste in rai” pentru nu cred imi pare rau pentru toate sufletele bune dar necredincioase , pentru ca noi ateii suntem mai buni prin simplul fapt ca o facem fara a astepta recunostinta nimanui.

  • alex spune:

   Exemplul cu banul dat de tine este demn de tot rasul.Exista un un termen care explica foarte bine actiunea descrisa;se numeste fapta/lucru amoral.Adica nu este nici bun nici rau(daca ai fi frecventat niste cursuri teologice ai fi stiut).Iar in caz ca nu stiai,in ciuda unor scrieri in care Einstein lasa impresia ca Dumnezeu e doar o legenda,ar trebui sa te informezi si sa cunosti ca el a avut o lupta continua cu propria constiinta si cu credinta,in ciuda faptului ca era un om de stiinta.Marele Voltaire,un ateu recunoscut,a scris spre finalul vietii:”Universul ma incurca/Si nu pot gandi macar/Ca poate exista ceasul/Fara de ceasornicar”.Adica a recunoscut existenta lui Dumnezeu!La fel a facut si Darwin,care a regretat tot restul vietii teoria care l-a facut celebru(putini sunt cei care stiu ca pe patul de moarte a zis:”Imi pare rau Doamne,ca nu Te-am cunoscut mai devreme”).Pentru cei care nu cred(asa ca tine)am sa dau exemplul unui mare filozof,care si-a pus problema astfel:
   „Daca Dumnezeu nu exista si tu ai crezut in El, nu ai pierdut nimic. Dar daca Dumnezeu exista si tu nu ai crezut in El, ai pierdut totul!” (Pascal)..
   Asa ca ,imi pare rau pentru tine.Sincer.Sper sa iti revii macar in ultimul ceas.Orice om inteligent poate vedea existenta Lui Dumnezeu pretutindeni!

   • Anotherme spune:

    In legatura cu citatul mentionat de tine „Daca Dumnezeu nu exista si tu ai crezut in El, nu ai pierdut nimic. Dar daca Dumnezeu exista si tu nu ai crezut in El, ai pierdut totul!” (Pascal) , pe care il aud aproape zilnic si de care sincer m-am saturat …. Daca Dumnezeu exista nu se presupune ca e bun si iubitor , si stie sa ierte ? Atunci ma intreb oare , daca nu cred in el pentru ca nu am vazut nici macar o dovata a existentei lui, nu o sa ma ierte ? Dar daca nu exista nu pierd oare eu sansa la adevar ? .

    • Admin spune:

     Tot ce ne inconjoara este dovada existentei Lui. Toata perfectiunea din jurul tau, inclusiv tu, sunt dovada unei Divinitati superioare care a creat tot. Tu nu poti vedea. Ochii care ii ai nu s-au facut singiri…

     • Anotherme spune:

      Corpul uman este construit dupa principiul simetriei bilaterale , dar nu suntem perfecti , ai mentionat ochii , daca te uiti atent observi diferente ,suntem plini de imprefectiunui . Si tot nu mi-ai raspuns la intrebarea care ma macina cel mai tare , cum e Dumnezeu : bun , iubitor , reprezentatul milostiveniei , iertator ? Daca da , explica-mi te rog de ce nu mi-ar putea ierta lipsa de credinta ?

     • Admin spune:

      Dar Dumnezeu nu te pedepseste. Te pedepsesti singur. Viata pe care o traiesti in aceasta lume nu te poate duce in rai, tu nu crezi in existenta lui. Cum sa te primeasca Dumnezeu la El cand tu-L negi. Dumnezeu te primeste atunci cand te vede ca-L accepti. Daca tu nu-L vrei, cu sila nu te ia. Cand ai trecut in partea cealalta nu mai poti repara nimic. Ai avut atata timp pe pamant sa asculti sfaturile Lui lasate de mii de ani. Peste tot ti se propovaduieste cuvantul Mantuitorului, iar tu nu crezi. Cand vei pleca de pe acest pamant, vei ajunge intr-un loc lipsit de dragostea lui Hristos. Asta se va intampla. Iar acest lucru va fi cel mai dureros.

  • ana spune:

   vai de capul tau!!!! sper sa te ierte Dumnezeu pt tot ce ai scris!!!!

  • Manu spune:

   Daca ai credinta si crezi in Dumnezeu, iar el nu exista , nu vei pierde nimic, dar daca Dumnezeu exista,dar tu nu crezi in el, atunci vei pierde totul!

  • zuzulicka spune:

   Albert Einstein nu a crezut in Dumnezeu, el a avut credinta.Nu este tot una 🙂 Inainte sa arunci cu noroi fa un efort si gandeste 🙂

  • epy igrisan spune:

   Biblia spune clar in 1 tesaloniceni 5-21: ” Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun „. Deci nu suntem roboti sub cruce…….

  • andrei spune:

   Comentariul tau e adevarat, textul e mult modificat si are influente bisericesti pentru a distorsiona adevarul.

   Astia au impresia ca daca imbina elemente gerenare si elementare din fizica cum ar fi temperatura zeroului absolut cu fragmente modificate din citatele lui Einstein pot manipula prostimea. Adevarul e ca pot :)) ca de aia exista prostimea.

 4. Admin spune:

  Iti multumesc pentru comentariu. Este parerea ta, o respect si nu o contest, dar am cateva intrebari la care as dori un raspuns din partea ta, adica din partea unei persoane care nu crede in existenta lui Dumnezeu: Cine a creat Pamantul, Universul si inclusiv pe tine? Daca imi raspunzi la aceste intrebari spunandu-mi ca la baza existentei sta Big Bang-ul, nu mi se pare un raspuns deloc bun si nici macar logic, fiindca ar fi exact ca cel din demonstratia de mai sus in care profesorul preda evolutia omului din maimuta fara a fi vazut acest lucru. Ar fi tot o credinta.

  Vis a vis de stiinta, nu pot spune ca demonstreaza, descopera sau creeaza ceva. Stiinta nu face decat sa denumeasca ceva ce a fost creat de singurul Creator -- Dumnezeu.

  Sursa din care ne expui un citat al lui Albert Einstein este o inventie proprie sau o inventie a unui alt ateu ca si tine. Albert Einstein are o multime de citate minunate despre existenta lui Dumnezeu.

  Daca in aceasta demonstatie, dar si in multe alte scriei si vorbiri Dumnezeu este prezentat ca a fi Binele, nu inteleg de ce nu-L acceptati? Il refuzati cu o foarte multa inversunare.

  Scrierile din Biblie nu sunt altceva decat invataturi de bine: de a-ti iubi aproapele, a-ti ajuta aproapele, de a nu face rau etc. Incearca sa accepti aceste scrieri biblice si vei observa usor schimbarea. Cand il ai pe Dumnezeu depasesti toate obstacolele si nu ti-e frica de nimic.

  P.S. Daca tu nu ai reusit sa-l vezi pe Dumnezeu, acesta este un ghinion foarte foarte mare, intr-un final o sa-L vezi si tu, dar poate fi prea tarziu. Este atat de minunat sa-L simti pe Dumnezeu in preajma ta in fiecare zi! Tu nu ai de unde sa sti acest lucru, atata timp cat chiar tu nu-L accepti. Doamne ajuta!

  • Alex spune:

   Dumnezeu este un concept. Existenta lui este reala pentru ca orice gand si orice concept este real dim moment ce apare in mintea omului si se poate materializa. Repulsia unora fata de conceptul ‘Dumnezeu’ vine din intelegerea gresita a acestui concept si perceptia lui ca un fel de guvernator atotputernic ce nu-ti mai permite libertatea de a face ce-ti trece prin cap sau prin inima. De obicei majoritatea ateilor sunt impotriva ideii de Dumnezeu pentru ca asociaza legile acestuia cu abstinenta si obligatia de a ajuta semenii chiar pricinuind proprii dezavantaje. Din acest motiv pentru a-si mentine constiinta linistita insista in a-si proiecta mintal inexistenta unui judecator universal si inlocuindu-l cu un propriu judecator moral dupa puterile si circumstantele fiecaruia dintre ei. Cu toate ca sunt in cautarea lumii perfecte, moralitatii ideale si vietii vesnice (ca majoritatea oamenilor) refuza propriul sacrificiu pentru a forta aceasta transformare ce poate fi materializata doar prin propriile noastre eforturi si programarea corecta a generatiilor viitoare prin propria noastra conduita. Ei inca se amagesc cu ideea ca un guvernator atot puternic va interveni in viata umana prin cei care nu-l primesc si nu-l accepta. Mai mult cine are cunostinte de fizica, biologie si genetica destul de actuale este imposibil sa nu intuiasca faptul ca in univers pe o platforma mai mult sau mai putin materiala sau energetica nu exista o superputere constienta, inteligenta si pro-viata. Tot timpul omul a insistat in a forta convingeri relative la propria perceptie limitata de nivelul de intelegere a existentei si cunostintelor definite tot de un nivel de intelegere a fenomenelor si existentei. Acest lucru se datoreaza nevoii psihice de a se simti in control si in siguranta in fata necunoscutelor si imprevizibilitatilor ce vin odata cu viata umana. Tot ce se va intampla in viitorul existentei umane depinde de noi si eforturile noastre. Putem materializa orice si putem crea orice paradis cat de exotic doar sa vrem. Nu ne va opri nimeni ci doar noi insine din frica de a-l pierde sau din ura unora ce-l nu-l pot accepta fata de cei ce-l accepta.

   • mugurels spune:

    Nu sunt de acord cu afirmatia ca Dumnezeu este concept. Dogmatica ortodoxa nu ne descopera astfel pe Dumnezeu. Conceptul este limitat, pe cand Dumnezeu este dincolo de orice ideologie, conceptualizare, este absolut.

   • Anonim spune:

    Incerci sa pari destept dar nu ai deloc intelepciune in ceea ce spui, e ca si cum ai copia ceva ce ai vazut pe un site sau documentar si insiri aici doar ca sa te simti si tu bine in pielea ta.

    Dupa cum zicea cineva Dumnezeu nu e un concept, cel mai apropiat ar fi o entitate ( Tatal, Fiul si Duhul Sfant, Sfanta Treime) infinita, unde mintea noastra (creata) nu poate concepe, atribui sau a vedea in totalitate intreaga FIINTA a lui Dumnezeu din moment ce noi, ca oameni creati, suntem limitati, e ca si cum ai zice ca un om poate vedea tot universul in cuprinsul sau, ceva de genul.

    Ateismul e un curent de respingere fata de Creator, atata tot, intr-un final va disparea pt. ca, daca ai fi citit Revelations ( Apocalipsa lui Ioan) spune clar ca Dumnezeu se va face cunoscut, inclusiv mintilor ratacite (oamenii de stiinta atei).

    • anca spune:

     nu de respingere,draga.pur si simplu odata ce afli anumite lucruri,intelegi altele.si nu mai poti crede.voi sunteti copiii care dupa ce si au vazut parintii strecurand cadorile sub brad,se incapataneaza sa creada in mos craciun.

  • anca spune:

   da,probabil stiinta boteaza.nu stiu cine le pune astora pe tava tot felul de vaccinuri,cum fac astia de la net cu cablurile astea de reusim noi astia sa citim ce scrii tu fara sa fim langa tine.stiai ca s a inventat o tehnologie de producere a ploii?e scumpa si inaccesibila,dar totusi….toate minunile astea(abia astea sunt minuni) ale lumii moderne existau,erau nebotezate doar,si de asta nu le cunosteam.avionul,telefonia mobila…sa ii fi povestit asta lui iisus…ar fi zis ca s de la ala micu,

 5. Pt. fanaticii atei spune:

  Eu nu voi fi la fel de bland. Daniel face ceea face tot ateul fanatic -- umbla pe site-uri crestine (chiar, de ce? e vreun razboi si nu stim noi, iar tu esti un spion?) si, bineinteles, se inflameaza pt ca exista atata „prostie” in lume si ca nu toti oamenii se lasa convinsi de „ratiunea” atee ca sa fie cu totii la fel.

  Lipsa covarsitoare de argumente este cel putin ridicola, iar citatul din Einstein este rpezentat faar sursa -- pun pariu ca acest stimabil ateu nu a citit niciodata adevaratele scrieri ale omului de stiinta. In plus, se incapataneaza sa creada ca exista intr-adevar o separatie intre spiritualitate si modul oamenilor de a decoperi legile naturale, adica stiinta!

  Daniel este vizibil deranjat de acel discurs logic postat, un discurs plin de corectitudine si plin de adevaruri stiintifice. Prin urmare, recurge la insulte, ca toti fanaticii atei, pt ca nu are altceva. In psihologie, aceasta se numeste „agonia invinsului”. Cand cineva este contrazis si invins cu propriile arme, este atat de indignat incat nu mai poate spune decat „idiotilor, prostilor, primitivilor!”. Daniel nu are pic de cultura, ci accepta teoriile de duzina din reviste sau de la tv -- a se vedea conceptiile sale despre istoria omenirii ce transpar din text.

  Nu, nu sunt un bun crestin, pt ca daca as fi nu mi-as pierde vremea sa critic!

  Admin, felicitari pt raspuns… cred totusi ca nu vrea sa treaca mai departea la urmatoare etapa de cunoastere. E unul din cei care chiar e convins ca scrie pe undeva prin bible „crede si nu cerceta” 🙂 iarasi, mentalitatea de duzina….

  Hmm, Daniel, de ce mentionezi anul 1921, varsta lui einstein si preocuparile lui, incercand sa ii creezi o biografie, cand textul cu studentul nu mentioneaza decat ca era student? fara a da vreun an sau ceva… ce crezi ca ai demonstrat cu asta? nu are absolut nicio relevanta. Doar nu a sustinut nimeni ca replicile alea le-ar fi spus la 41 de ani! 🙂
  In fine, mai trebuie sa stii ca nu ai sa convingi pe nimeni niciodata ca e mai buna calea aleasa de tine pana nu esti tu un exemplu personal. Iar bagajul de ura nu e ceva ce si-ar dori vreun om! gandeste-te la asta… daca nu doare prea tare. Daca ar fi dupa tine si dupa cei ca tine, am trai numai in razboi!

  • sima spune:

   scuza-ma pe mine dar spune-mi tu 3 razboaie care nu au pornit din cauza religiei…

   • Anonim spune:

    Bine zis..

   • Anonim spune:

    1. Primul razboi mondial ( asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo).

    2. Al doilea razboi mondial (Germania nazista invadeaza Polonia, motivul principal fiind colonizarea intregii lumi dupa modelul arian).

    3. Al treilea razboi mondial (in asteptare si sunt sigur ca va fi pornit tot din motive expansioniste si in plus fata de al doilea razboi mondial, invazia pt. resurse).

    • Anotherme spune:

     Motive foarte bune , dar oare adevarate ? Istoria nu e decat un fapt asupra cariua s-a convenit cu timpul . Nu poti decat presupune / crede ca e adevarat , dar din moment ce ne aflam pe un blog credincios presupun ca unul din principalele calitati e credinta 🙂 .

   • MishMayl spune:

    Majoritatea razboaielor de dupa sec XVIII au pornit din cauza resurselor petroliere. Razboaiele dinainte de sec XVIII au pornit din cauze nevoii de hrana si alte resurse.

 6. yourcrazybunnyisdead spune:

  Albert Einstein nu a scris niciodata o astfel de carte (puteti gasi date la o simpla cautare pe Google), iar conceptia lui despre Dumnezeu era una cu totul particulara, citez :
  ~I believe in Spinoza’s God who reveals Himself in the orderly harmony of what exists, not in a God who concerns himself with fates and actions of human beings.
  —Albert Einstein~
  Gasiti citatul, si expunerea lui pe larg in cartea lui Einstein ~The world as I see it~. „Demonstratia” de mai sus fie ea buna sau rea, nu ii apartine lui Einstein. Este total gresit sa atribui unui mare savant anumite replici, mai ales cand acestea nu au la baza dovezi istorice.
  Am un mesaj pentru cei care isi apara credinta cu atata ardoare incat ii jignesc pe ceilalti, fiecare are dreptul la o anumita parere, si mai ales cand vine vorba de religie chiar nu exista argumente indiferent de cat de mult ai incerca sa dovedesti absenta sau prezenta unui Dumnezeu, fie el de orice natura.
  Citatul asta a fost atat de promovat si mediatizat pe facebook incat nu m-am putut abtine sa invadez un site crestin cu comentariile mele.
  Respect!

 7. yourcrazybunnyisdead spune:

  Imi cer scuze ca revin cu un alt comentariu… impartirea oamenilor in atei si credinciosi mi se pare putin deplasata. Exista si categoria agnostici, si categoria celor care cred intr-un ~Dumnezeu personal, care nu apara si nu pedepseste~, asta ca sa revin la Einstein..
  Sau poate ca exista unii oameni care incearca sa analizeze lucrurile la rece si sa prefere argumentele stiintifice, atunci cand acestea exista, bineinteles, deoarece exista niste limite peste care stiinta s-ar putea sa nu treaca niciodata (asta a spus-o Hawking).
  Am intampinat de prea multe ori fala credinciosilor care isi afirma superioritatea si isi proclama credinta nemarginita de fiecare data cand cineva nesigur, care nu l-a gasit inca pe Dumnezeu incearca sa-si spuna parerea. Si m-am saturat de asemenea de fala ateilor care incearca sa gaseasca argumente ale inexistentei lui Dumnezeu in zone in care ele nu exista.
  I think Respect is the key word.

 8. Admin spune:

  Cu tot respectul si din partea mea, doresc, nu sa contrazic ce imi scrieti, ci sa va spun ca nu cred ca citatele cotra existentei lui Dumnezeu ar fi fost scrise de Albert Einstein, fiindca am vazut o multitudine de scrieri ale fizicianului care imi intaresc convingerile, privind credinta lui in Dumnezeu. Nu mai luati ca reper doar argumentele gasite pe internet. Google chiar a ajuns sa inlocuiasca in totalitate o biblioteca? Pe internet un om poate devenii scriitor in 5 minute. De unde am eu certitudinea ca materialul gasit pe net este autentic?

  Referitor la comentariul expus inaintea dvs., consider ca este unul foarte civilizat, in comparatiie cu unele comentarii care vin sa contrazica cele scrise in acest articol, si va spun ca as avea foarte mult de editat la ele pt. a le putea da drumul publicului.

  In legatura cu Hawking, acest personaj mi se pare a fi un basm pt. adormit copiii. Niciodata nu ma va putea convinge cineva ca acest Hawking este exact ceea ce se spune despre el.

  Iar in problema expusa de dvs., cum ca oamenii ar fii impartiti doar in credinciosi si atei, as dori sa fiti putin mai explicit, nu stiu la ce va referiti. Doamne ajuta!

 9. alin madalin spune:

  Nu i-am cunoscut pe Einstein si nici pe Hawking…poate nici n-o sa-i cunosc :)) Dar SIGUR imi doresc sa-L cunosc pe Dumnezeu Tatal si Fiul si Sfantul Duh. AMIN

 10. ionita irina spune:

  Eu nu sint o fiziciana ori sa am cunostinte despre stiinta nici atee teoretic vorbind si cu tot respectul Dumnezeu a dat intelepcune tuturor descoperind misterele acestui Univers.Noi oamenii Acestui Univers ne punem vesnic aceleasi intrebari:,,Cine sintem si de undevenim? Dar voi a-ti auzit vreodata intrebindu-se un fluture:,,Cine sint eu?”

 11. nu conteaza spune:

  „If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough” -- Einstein

  Inca odata o demonstratie ce lasa de dorit. Orice exista se masoara. Elevul de fapt aplica aceleasi principii ca si profesorul daca sunteti mai atenti, iar demonstratia lui este de o natura emotionala care se coboara la o „subtila” manipulare a maselor ca si religia.

  De asemenea, o demonstratie in adevaratul sens al cuvantului ( pentru cei mai scoliti din voi, ca de obicei nu prea sunteti ) nu implica un dialog imaginar, reactiile publicului, elemente scenice/regizorale sau detalii personale de genul „profesorul este uimit”.

  In acest articole are de fapt loc o discutie ce demonstreaza doua variabile prin opozitie. Cu toate astea, astfel de polemici, dupa cum am fost invatati in scoala, nu trebuiesc luate ca atare si mai mult, definite ca demonstratii valabile, romantizate in imaginatia voastra.

  Asa ca va rog, cand mai aveti de gand sa trantiti vreun articol de genul asta, fratilor, nu mai spamati FB-ul cu prostiile voastre.

  Pentru aia 1% din voi care stiti engleza urmati linkul de mai jos pentru a intelege cuvantul demonstratie :

  http://en.wikipedia.org/wiki/An_Argument_Against_Abolishing_Christianity

  Hai, v-am pupat oitelor 🙂

 12. mihai spune:

  Povestea asta e impartiala pentru ca in locul profesorului ateu e pus un cretin fara margini cu cele mai reduse si simpliste argumente, cam ceea ce ar vrea credinciosii sa combata. Asa daca argumentez si eu cu tanti Floarea de la vaci care nici nu stie ce inseamna Craciunul in afara faptului ca se taie porci si balanta se inclina altfel.

 13. Mare spune:

  Rog sa fiu ertat,dar cei-ce cred in-continuare-n stinta,sunt absenti la viata din prezent;omul nu provine din nici un animal,se poate reprosa stintei,inegalitatea din prezent,imoralitate e.t.c.Eruarea mare este-n continuare,se pune accent pe stinta,tot la fel s pus accent si poprul German inainte de primul razboi mondial(Hitler,si profesorul Mengele),iar daca se continua acet slogan rasa Europeana este-n curs de disparitie.

 14. octavian spune:

  Rog pe acei oameni plini de stiinta si pe toti acesti intelepti sa imi arate mie prostului cum arata univesul si ce forma are si daca se poatesa mi-l deseneze pe o hartie… poate oare cineva? nu cred… Dar daca poate atunci si eu in nepriceperea mea Il voi desena pe Dumnezeu…pentru ca Dumnezeu e peste tot daca e peste tot,logic El este si la marginea universului,dar cine e capabil sa cuprinda universul in mintea lui?
  Fericitul augustin a spus:”Marginitul nu poate cuprinde nemarginitul,asa cum intr-un vas nu poti baga un ocean,asa este si mintea omului care nu-L poate cuprinde pe El”(nu sunt sigur ca citatul e perfect)dar trecem peste…odata un intelept a intrebat un copil:-Crezi ca exista Dumnezeu?
  copilul:-Da
  Inteleptul:-Iti dau un mar,daca imi spui unde exista El…
  Copilul:-Iti dau eu doua mere,daca imi spui unde nu exista.
  FINAL-„Daca tu crezi si nu exista,nu ai pierdut nimic.Daca tu nu crezi si El exista ai pierdut totul”

  • Emanuel spune:

   VA PUN AICI CE A SPUS INTRADEVAR EINSTEIN CU TRIMITERILE DE RIGOARE, UNDE A ZIS, CAND ….
   nu ciulamaua asta pseudostiintifica atribuita lui

   ” A fost desigur o minciună ceea ce ați citit despre convingerile mele religioase, o minciună care este repetată sistematic. Nu cred într-un Dumnezeu personal, și niciodată nu am negat asta, chiar am afirmat-o clar. Dacă există ceva religios în mine, aceasta este admirația fără limite față de structura lumii atât cât ne-o poate dezvălui știința.
   Albert Einstein: The Human Side. New Glimpses from his Archives, Helen Dukas și Banesh Hoffmann, Princeton University Press
   http://ro.wikiquote.org/wiki/Albert_Einstein

  • Alex spune:

   Ai spus ca il desenezi pe dumnezeu,te rog fa-o si arata-ne si noua cum arata!Daca crezi ca exista o sa iti traiesti viata cu frica,pentru ca probabil nu o sa faci tot ce ti-a cerut el.o sa ai o gandire marginita si o sa gasesti la fiecare intrebare pe care intelectul tau nu o poate digera raspunsul dumnezeu. Te rog sa il desenezi sau o sa consider ca tot ce ai zis sunt doar vorbe in vant asa cum a fost si cea in care ai zis ca il desenezi pe dumnezeu.multumesc!

   • YO spune:

    Daca vrei sa-l vezi pe Dumnezeu -- Tatal, Dumnezeu-Fiul si Duhul Sfant cu o simpla cautare pe google, il poti gasi. Cauta-l ca Sf Treime si ii vei gasi. Si sa fi sigur ca cineva vrednic i-a vazut de s-a putut face chipul lor…

  • Nelu spune:

   Cred ca replica de final este putin diferita:
   -Daca tu nu crezi si El exista ,nu se intimpla nimic
   -Daca tu crezi si nu exista ,poti sa iti pierzi si capu

   -Vezi ce sa intimplat cu cei peste 900 de americani plecati in Guyana prin ani 70

 15. Alex spune:

  Frumos articol,daca nu as fi ateu probabil as fi mandru de articolul asta si mi-ar intari credinta ca exista.Desigur totul se rezuma la „Dovedeste ca dumnezeu exista” si asta trebuie sa o faca oamenii care cred in el.Dumnezeul vostru e la fel de real ca si dragonul meu din garaj deocamdata.

  • Admin spune:

   Numarul cel mai mare al cititorilor vine din partea ateilor. Ei il cauta cel mai mult pe Dumnezeu. Dovada stau comentarile acestora, foarte multe sterse de mine, avand cuvinte injurioase, ei fiind nemultumiti de dovada expusa. Daca nu credeti ca exista Dumnezeu de ce il mai cautati cu atata inversunare, va este frica?

  • Dan spune:

   Scuze, Alex, n-am inteles: ai un dragon in garaj sau nu ai? Indiferent daca ai sau nu, milioane de oameni il au. Nu cred ca vreunuia dragonul (sau alta zeitate) i-a schimbat viata, personalitatea, caracterul (in sens profund, nu de frica legii sau de dragul virtutii). Stiu insa ca credinta crestina a condus, prin pocainta (termen care in greaca inseamna „intors”), miloane de oameni la o „viata noua”, a schimbat criminali si talhari in oameni onesti. ASTA este cea mai puternica dovada a existentei lui Dumnezeu -- puterea transformatoare a caracterului, a vietii umane in general. NU uita ca milioane de oameni au fost dispusi sa moara ca martiri, dacat sa-L renege pe Cel ce a produs in ei acea schimbare.

   • Nelu spune:

    -Adevarat ca milioane de oameni au fost dispusi sa moara ca martiri,
    -Dar au murit si milioane de oameni in razboaie religioase sau in numele cruci,
    -Sa nu uitam Inchizitia din Spania ,masacrarea Indienilor din cele doua Americi,etc.

 16. Nelu spune:

  -Eu nu inteleg ,sint mii de oameni de stinta care au impins omenire in progres ,
  Eu Cred ca si acestia sint sfinti,
  -Voi ce parere aveti?

 17. ADRIAN spune:

  Am o duda daca baiatul ala a spus ciez: ¨Raul nu exista, dle, sau cel putin nu exista in sine. Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu¨ si profesorul a spus citez: ¨Fratele meu era crestin si a murit de cancer, chiar daca se ruga lui Iisus sa-l vindece.
  Intrebarea mea este de ce dumnezeu ia dat cancer fratelui ca lui nu ii lipsea Dumnezeu?

 18. Anaise spune:

  Un lucru este cert si anume ca nu suntem creati din nimic,ca tot ce exista are o logica si o noima din moment ce exista atata perfectiune in animale,plante,om….Suntem departe de a intelege ceva din ceea ce se intampla cu noi pe lumea asta,de unde venim si incotro ne ducem,nu intelegem Universul si legile lui,cu atat mai putin creatia si limitele sale…Caci daca Universul are limite,ce se afla dupa aceste limite si tot asa,iti crapa capul numai daca te aventurezi in astfel de ganduri si intrebari…Cert este ca ceva,o forma imensa si neinteleasa de noi,o inteligenta universala,o energia suprema,este cea care inseamna acest Univers enigmatic din care facem parte si noi si ale carui mecanisme cu atat mai putin le cunoastem…Nu avem capacitatea de a intelege,cunoaste si stii mai mult decat avem nevoie,pt ca nu suntem capacitati pt mai mult…Ca suntem inca la vremea copilariei noastre evolutive,ca avem potential distructiv,cert este ca suntem inca inocenti ca si inteligenta cognitiva…Pe D-zeu il putem intui,il putem cauta cu gandul prin Univers,il putem percepe fiecare in felul nostru,in tot ce ne inconjoara,in gandurile si faptele noastre,in concordanta si in respectul Creatie sale …Cand nu avem acest respect pt Creatie,pt miracolul vietii sub toate formele sale,cand nu percepem forta universala incomensurabila care insufleteste ,atunci ignoranta si infatuarea,creeaza monstrii…Religiile,dogmele pamantesti sunt creatii omenesti,instrumente folosite de om in diferite scopuri materialiste si atribuite Divinitatii pt a supune si manevra masele…Credinta in Divinitate trebuie sa insemne inainte de toate libertate,sintonie cu Universul,inseamna bunatate,mila,generositate….Dumnezeu ne-a dat calea de urmat,dar nu toti o urmeaza…Ne-a dat Liberul Arbitru si posibilitatea ca fiecare sa-si determine destinul,potrivit alegerilor pe care le face in viata si a hotararilor pe care le ia…Ca exista cancer si se moare…Moartea e fireasca,un act natural,trebuie sa-l intelegem si sa-l acceptam…Depinde de noi cum ne ingrijim,cum ne conducem viata,ce mancam,etc…Si pana la urma,daca tot murim cu totii,parca mai conteaza cand murim,mai devreme sau mai tarziu…?!Important sa te impaci cu ideea ca fiind ceva firesc si in firea lucrurilor…Facem parte din acest Univers,din el venim si in el ramanem,intr-o alta forma…Dumnezeu,nu are cum sa nu existe,atata timp cat existam si noi si suntem conectati la El…

  • Constantin spune:

   f.bine spus.pe scara evolutiei noastre ca rasa umana momentan nu intelegem inca mecanismul universal in care facem parte integranta.

 19. gabi spune:

  Best 🙂

 20. B spune:

  Ce ma distreaza articole de genul acesta, cand cineva incearca sa dovedeasca existenta/inexistenta unui lucru. Fratilor lasatio mai moale.
  Nu ma intelegeti gresit, nu sunt ateu, nu sunt satanist dar nici nu sunt fanatic. Nu am permis doctrinei bisericesti sa ma influenteze si totodata ma numar printre cei care au mai multa credinta decat cei din jur. Nu-mi poate spune nimeni ca exista dumnezeu , iehova , satana, budha , raa’ , etc (intentionat leam scris cu litere mici).
  Cred ceea ce simt si gata, nu am nevoie de dovezi sau explicatii.
  Am interactionat cu persoane din n religii si am purtat conversatii pe aceasta tema, dar nu cu oricine, nu m-am dus la badea gheo’ sa dezbatem religia. Am avut parte de conversatii mereu interesante; din pacate nu toti oamenii sunt deschisi la parerile altora -- am fost amenintat si agresat verbal si aproape fizic de persoane indoctrinate la maxim care sustineau ca religia lor e cea corecta si daca nu esti de acord cu ei nu meriti sa traiesti.
  Sunt de acord cu existenta bisericilor, nu fac parte din tabara care vrea sa le asfalteze pe toate. Biserica are totusi rolul ei de a oferi dorinta de a lupta/trai celor care nu gasesc speranta in altceva; dar in momentul in care cineva incearca sa-mi bage pe gat religia lor fac spume si incep sa ma revolt, nu fizic, nu prin expresii vulgare, ci prin argumente care combat ceea ce spun ei.
  Nu am venit aici sa va iau la rost sau pentru a va spune ca nu exista nimic mai presus de noi, sa nu ma intelegeti gresit.
  Cred in existenta unei forte superioare, cred ca e cineva acolo sus, dar nu sunt convins de spusele bisericesti. Multi preoti din diferite religii, oameni cu experienta si bunatate in inima, dupa ore de discutat au spus ca probabil sunt mai credincios si convins ca exista ceva, decat cei care merg mereu la biserica. Eu am ales sa cred pentru ca am descoperit singur, nu pentru ca asa mi sa spus. M-am nascut catolic, acuma sunt teist.

 21. Jabbawakes spune:

  De foarte mult timp oameni au incercat sa raspunda la niste intrebari fundamentale:cine ne-a creat? si ce este dupa moarte?.Religia a fost creata ca un raspuns la aceste 2 intrebarii.Exista sute de religii care dau acelasii raspuns ca am fost creati de o forta supranaturala numita in diferite moduri si ca dupa moarte daca am fost buni o sa mergem intr-un taram(inexistent) unde curge lapte si miere.Visatii in continuare la nu stiu ce taramuri indepartate.

 22. florific spune:

  Dar allah exista? Si nu ma luati cu faza ca ii unu si acelasi ca nu merge!

  • Admin spune:

   Daca ai fi citit la viata ta, ai fi aflat ca Allah este acelasi cu Dumnezeul nostru. E multa isorie de citit ca sa intelegi. Crestinii, musulmanii si evreii au acelasi Dumnezeu, dar cu nume diferite. Vechiul testament il au toate aceste trei religii.

 23. ganditorul spune:

  Este foarte simplu sa afirmi ca toti dumnezeii sunt la fel, insa doar Domnul rastignit a spus „Eu sunt calea, adevarul si viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin mine”.
  In ce religie gasiti ca se respecta aceasta, este ok, insa unde nu gasti aceasta afirmatie inseamna ca duce in alta parte. Doar crestinii care il respecta ca Mantuitor si ca singura cale, aceia vor ajunge langa Dumnezeul adevarat.
  Omule, daca eu ma insel inseamna ca mi-am pierdut aceasta viata, insa daca tu te inseli inseamna ca ti-ai pierdut intreaga VESNICIE.
  Alege cu intelepciune.

 24. Precup Ioan spune:

  Dragilor, eu consider ca omenirea pur si simplu a folosit prea multa energie (ca sa nu zic ca a pierdut timp…) pt a raspunde la intrebarea daca exista un Dumnezeu, doi, o mie sau nici unul….Si nu spun asta ca pe o mandrie prost inteleasa a speciei umane fata de o divinitate anume, ci pur si simplu pt ca noi, oamenii ar trebui sa ne axam pe alte intrebari fundamentale: cum facem sa descoperim si promovam binele (cooperarea, intr-ajutorarea, etc) din fiecare dintre noi si sa ne punem energiile in comun pt a fauri o lume mai buna pt toti membrii speciei umane dar si pt ecosistemul inconjurator din care, dealtfel facem si noi parte?!…

  LECTIA ESTE deci CA NE „INTALNIM” SI NE DESAVARSIM (ca OAMENI cu toate literele mari) CU TOTII IN BUNATATE/FRUMOS si ca NE INSINGURAM CAND FACEM RAU!!!…..
  Cineva zicea zilele trecute (nici nu conteaza cine): …si, continua cu: …
  Sa nu uitam asadar ca OMUL (scris cu litere mari si deci constient de maretia dar si relativismul lui…) E MASURA TUTUROR LUCRURILOR si ca celelalte sunt „unelte” (inclusiv religia) iar responsabili pt modul in care sau la/pt ce le folosim (in a descoperii binele din noi si din ceilalti sau in a invenina si indoctrina sau a face rau noua si altora) suntem doar noi oamenii: ca indivizi, ca si comunitati si ca specie!…
  O viata ar fi bine sa fie traita in cautarea si facerea de bine pt individul in cauza dar si pt cei din jurul sau! Cine are urechi, minte si mai ales suflet…sa auda!….Doar in cautarea si facerea binelui ne putem (re)intalni cu adevarat toti, ca OAMENI cu toate literele mari!….Restul e doar vanitate si alergare in desert!…
  Fie deci sa ne (re)intalnim cat mai multi si cat mai des in facerea de bine si in proiecte frumoase!
  Toate cele bune!

 25. O tipa spune:

  Nu am citit toate comentariile,dar nu ma pot abtine sa nu comentez.Einstein a fost evreu. El nu a fost ucis de catre Hitler datorita faptlui ca era un renume la nivel mondial. Dar ca si povestioara este foarte frumoasa 🙂

 26. Marius spune:

  Interesanta povestioara, circula de ceva timp pe internet si ii este fals atribuit lui Einstein dar voit. Numele lui Einstein a fost pur și simplu introdus în aceasta anecdotă creata la mult timp după moartea sa, în scopul de a oferi publicului o figura usor de recunoscut și, prin urmare, sa dea povestii un aer de verosimil.
  Numele lui Einstein este des folosit in povestiri ale caror actiuni necesita prezenta unui personaj inteligent, unul pe care publicul il va recunoaște imediat ca atare.

  Ce este si mai interesant este titul acestui articol. Pot spune, sincer, daca aceasta povestioara chiar este cea mai buna demonstratie pentru existenta divinitatii … nu sunt deloc impresionat.

 27. StefanC spune:

  1. Caldura nu se masoara in grade Celsius, valoaea de -273,15 se refera strict la temperatura 0 absolut sau 0 grade Kelvin
  Caldura e forma a schimbului de energie ca urmare a miscarii dezordonate. Ea se masoara in Joule. In text se face confuzie intre temperatura si caldura
  2. Creierul profesorului respectiv se va vedea cu certitudine la o radiografie sau disectie. Orice dileme epistemiologice la adresa creierului respectiv fac subiectul unei cugetari strict filozofice care in viata reala pare penibila.
  3. Evolutia s-a observat. Empiric vorbind evolutia exista prin selectia artificiala a animalelor domestice sau legumelor cu trasaturi profitabile omului (Darwin a studiat indeaproape acest proces) Insa aparitia speciilor noi implica acumularea graduala de trasaturi pe intervale geologice mari. Alt exemplu este modificarea coloritului criptic intr-o specie de fluturi.

  • Nicolae spune:

   Daniel, poate nu vei citi mesajul pentru ca, commentariul meu vine mult prea tarziu. Dar il vor citi altii. Daca citesti cu atentie in „povestioara” de mai sus nu scrie ca actiunea ar fi avut loc in anul 1921!, lucru mentionat anterior si de altcineva, ca atare afirmatia ta ca albert einstein avea 41 de ani nu are nici o relevanta. Iar in legatura cu credinta lui Einstein ar trebui sa te documentezi un pic. Albert afirma ca el crede in Dumnezeul „lui Spinoza” care se manifesta in armonia legilor universului, un Dumnezeu care nu are de a face cu omul direct.A afirmat ca Dumnezeu este un adevar universal si ca, cu cat stiinta va avansa oamenii vor crede mai mult in Dumnezeu. In fine, fiecare om e liber sa creada sau nu in Dumnezeu. StefanC: nu trebuie sa i-ai textul literalmente, conversatia avea loc la un curs de filozofie si nu cred ca s-a facut confuzie.

 28. mariu spune:

  fff adev. tristul adevar :((

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *