Ce le mai trece prin cap băieților de la Bruxelles ca să facă pe plac Germaniei

IMIGRANTI

Statele europene care nu primesc refugiaţi vor fi amendate cu 250.000 de euro pentru fiecare migrant respins.

Sancţiunile financiare impuse ţărilor membre fac parte din planul Comisiei Europene care urmează să fie publicat miercuri privind gestionarea crizei migraţiei, informează Mediafax.

Planul este o iniţiativă a CE ca statele Uniunii Europene să împărtăşească responsabilităţile de gestionare a acestei crize, prin primirea de imigranţi pe teritoriile lor. În caz contrar, vor fi obligate să plătească anumite sancţiuni.

Potrivit unui document văzut de Associated Press sancţiunile – numite „contribuţii sociale” – ar putea ajunge la valoarea de 250.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil pe care o ţară UE refuză să-l primească pe teritoriul său.

Dar planul are nevoie de aprobare din partea statelor membre şi a Parlamentului European.

Dacă despre România lui Iohannis putem spune că execută tot ce i se cere suntem siguri că Ungaria şi Polonia se vor opune unei asemenea aberații.

Comisia Europeana urmeaza sa prezinte, miercuri, un plan pentru criza migratiei, cea mai grava de la al doilea razboi mondial. Pe langa discutiile aprinse privind liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, planul Comisiei Europene ar mai propune o alta masura controversata: statele membre care se opun primirii de migranti pe teritoriul lor ar putea plati un „impozit de solidaritate” pentru fiecare refugiat refuzat. Cuantumul pentru acest impozit nu a fost inca stabilit, insa s-a luat in discutie o valoare de „pana la 250.000 de euro” pentru fiecare refugiat refuzat, scrie Le Monde.

Planul pentru refugiati care urmeaza sa fie prezentat miercuri de Comisia Europeana isi propune sa imparta responsabilitatile legate de gestionarea crizei intre statele membre, in functie de marimea si bogatia fiecarei tari. Planul Comisiei va avea nevoie de aprobarea statelor membre si a Parlamentului European.

Unul dintre principalele puncte ale planului Comisiei Europene prevede eliminarea vizelor pentru cetatenii turci. Comisia a anuntat insa luni ca, in cazul in care va aproba liberalizarea regimului de vize de scurt sejur pentru cetatenii turci, decizia va include si o asa-numita „frana de urgenta” care sa permita suspendarea acestei facilitati in cazul in care Guvernul de la Ankara nu respecta criteriile cerute de blocul comunitar.

Turcia trebuie sa indeplineasca 72 de criterii pentru ca cetatenii ei sa poata calatori in UE fara viza, conditie pusa de Ankara pentru aplicarea recentului acord cu UE pentru stavilirea fluxului de migranti. Comisia Europeana urmeaza sa se pronunte astazi asupra respectarii de catre Turcia a celor 72 de criterii, ce cuprind conditii tehnice si legale.

Daca executivul comunitar va aprecia in raportul de miercuri ca Turcia indeplineste conditiile pentru eliminarea vizelor de scurt sejur, va face o propunere legislativa in acest sens asupra careia trebuie sa se pronunte ulterior Parlamentul European si statele membre ale UE.

Pe langa liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci, planul Comisiei Europene prevede si instituirea unui sistem comun de azil „durabil si echitabil” pentru refugiati, ceea ce inseamna o permanentizare a cotelor obligatorii de migranti.

Comisia isi propune sa mentina partial actualul sistem, denumit „Dublin”, dar considera ca presiunea asupra unor state membre trebuie redusa.

Mecanismul de relocare de urgenta a refugiatilor a fost stabilit de UE dificil si cu critici puternice. In conditiile in care cele 28 de tari s-au inteles sa repartizeze intre ele circa 160.000 de refugiati ajunsi in Grecia si in Italia, doar 1.111 oameni au fost subiectul acestui proces.

Asa-numitul „sistem de la Dublin”, care stabileste tara responsabila pentru examinarea cererii de azil, este criticat de multi ani, iar afluxul brusc si masiv de migranti – peste 1,25 de milioane de cereri depuse in 2015 – a dezvaluit problemele unui sistem care a pus o presiune enorma pe tarile aflate in „prima linie”, Italia si, in special, Grecia

Sursa: fluierul.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *