UEFA face politică. Kosovarii ar putea participa la preliminariile Cupei Mondiale din 2018

kosovo

Comitetul Executiv al UEFA a decis azi, într-o şedinţă care a avut loc la Budapesta, acceptarea statului Kosovo drept membru cu drepturi depline alături de ceilalţi membri afiliaţi ai forului fotbalistic european. Votul pentru acceptarea kosovarilor a fost unul strâns, cu 28 de voturi pro şi 24 împotrivă. Mutarea este una cu atât mai importantă cu cât poate fi primul pas către recunoaşterea fotbalistică pe plan mondial a statului Kosovo, lucru ce se poate traduce şi printr-o acceptare la FIFA. Acest ultim aspect este important pentru că le-ar permite kosovarilor să participe în preliminariile Cupei Mondiale din 2018, meciurile urmând să înceapă din toamna acestui an.

Kosovo primise în ianuarie 2014 acceptul FIFA pentru a disputa jocuri amicale

Presiunile ca FIFA să recunoască oficial Kosovo sunt mari, iar şansele ca acest lucru să se întâmple chiar din această lună sunt crescute. Sepp Blatter a decis, în toamna lui 2012, să permită celor din Kosovo să joace meciuri amicale ca urmare a unei scrisori deschise semnate de fotbalişti kosovari care joacă însă pentru alte naţionale. Este vorba despre Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Valon Behrami sau Lorik Cana.

CIO a recunoscut Kosovo încă din 2014

Decizia UEFA vine ca o completare a unei decizii cel puţin la fel de importantă. La finalul lui 2014, Comitetul Olimpic Internaţional a recunoscut Comitetul Olimpic din Kosovo şi a autorizat astfel sportivii din această ţară să participe la calificările pentru Jocurile Olimpice din vara acestui an, de la Rio de Janeiro. Astfel, Kosovo a devenit al 205-lea Comitet Naţional Olimpic şi al 50-lea din Europa.

Kosovo este un stat care şi-a autodeclarat independenţa faţă de Serbia în februarie 2008 şi este recunoscut drept stat suveran de 108 dintre statele membre ONU, evident nu şi de Serbia. Vecinii României din sud-vest consideră Kosovo drept o provincie autonomă. Romania nu recunoaste Kosova ca stat independent.

Sursa:prosport.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *