Neputința guvernanților în fața mafiei din sistemul sanitar

14-economie-465x390

Mafiile locale si centrale din sanatate sint mai puternice decit mafiile interlopilor. Ca sa rezolve problemele profunde din sanatate, guvernul trebuie sa intre intr-un razboi politic deschis cu protectorii acestor mafii, dar trebuie sprijinit de presedintele Iohannis si de justitie. Dacian Ciolos a dat semnale in ultimele doua zile ca isi asuma lupta. Ar fi prima lui lupta politica reala, dupa sase luni de politete la adresa marilor sisteme corupte. Merita lupta? Nu doar ca merita, dar guvernul si presedintia sunt obligate sa intre cu buldozerul peste feudalii din sanatate si peste protectorii lor politici.

Cum arata aceasta mafie din sanatate? Cine sint actorii ei atotputernici si de ce e atit de greu de luptat cu ei, nu e o exagerare sa vorbim de forta in cazul unor medici/profesori?

Ei bine, nu e deloc exagerat. O scurta paranteza: nici un sector profesional nu cunoaste o scurgere de resursa umana spre strainatate mai mare decit sistemul medical. Zeci de mii de profesionisti scoliti in Romania (medici, asistente) pleaca intr-un ritm rapid din tara din cauza coruptiei cronice din sistem care le rapeste sansa la o cariera decenta si la o salarizare normala. In plus, coruptia cronica din sanatate (mai ales la virful ei, veti vedea mai incolo de ce) e unul dintre motivele principale pentru care milioane de romani pleaca din tara, satui sa dea spagi pentru orice consult sau interventie, satui sa-si riste viata in spitale unde medicii onesti incearca sa faca bici din mizerie.

Inapoi la puterea sistemului corupt. Ea se manifesta pe mai multe paliere.

Primul si cel mai greu de destructurat e cel al Dumnezeilor din conducerea Sanatatii. Ei controleaza achizitiile de produse si servicii in spitalele publice pe care le conduc, ei sint deseori complici ai agentilor de vinzari care le umplu buzunarele de bani. Sint feudalii sistemului, Dumnezeii lui: marii profesori care sint si sefi de clinici, coordonatori de doctorate, au si practica privata, au si functii prin universitati, au si demnitati publice. Multi dintre ei sint profesionisti exceptionali, dar manageri dezastuosi. Puterea de a corupe intreg sistemul le vine acestor Dumnezei atit de la banii pe care-i gestioneaza si sifoneaza, cit si de la sistemul de educatie pe care il controleaza pe verticala. Ei conduc universitatile si facultatile, ei conduc asociatiile profesionale, ei coordoneaza doctorate. Pe scurt, ei hotarasc cine are dreptul sa intre in sistem.

Al doilea palier al sistemului corupt din sanatate e reprezentat de Directiile locale de Sanatate Publica (DSP-uri). DSP-urile reprezinta prelungirea Ministerului Sanatatii in teritoriu, asa cum prefectii sint prelungirea politica a Guvernului.

Ei bine, aceste DSP-uri au fost practic deturnate de interesele politice din teritoriu, transformand si Ministerul Sanatatii intr-o institutie slaba, tap ispasitor pentru toate relele. Doar trei exemple: DSP-urile nu au sesizat in zeci de ani nici o problema cu dezinfectantii, gestioneaza incredibil de prost aprovizionarea spitalelor cu vaccinuri pentru copii, acopera ilegalitatile spitalelor locale.

Multe dintre aceste DSP-uri sint controlate de baronii politici locali.

Un raport recent al Curtii de Conturi privind programele nationale de sanatate arata grave carente ale DSP-urilor in privinta controalelor ex-ante si ex-post.

Intrebat in conferinta de presa de miercuri cum de si-a imaginat ca un control in spitale poate fi credibil daca e facut tocmai de DSP-uri, ministrul Achimas s-a burzuluit si a intrebat „cu cine voiati sa le facem, cu extraterestri?”.

Acestea sint doua mari cimpuri de batalie pentru reforma in sanatate. Evident ca mai sint si altele, dar deocamdata ele au impactul cel mai mare asupra situatiei inacceptabile din spitale.

Cititi mai mult pe : hotnews.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *