După aviară, porcină, gripa „sandalelor cu toc” vine virusul Zika

zika

Aproximativ 500 de milioane de oameni din America de Nord şi cea de Sud sunt expuşi riscului de a fi infectaţi cu virusul Zika, care poate provoca malformaţii congenitale cum ar fi microcefalia, a declarat un înalt oficial al Pan American Health Organization (PAHO).

„Este important de remarcat faptul că pentru toate ţările care au raportat focare detectate de Dengue şi Chikungunya în ultimii ani, adică de 15 ani, este luat în considerare riscul de a avea focare de Zika”, a declarat reporterilor Sylvain Aldighieri, responsabil cu problematica Zika în cadrul PAHO.

„Aceasta înseamnă că ne aşteptăm la focare de Zika din America Centrală până în America Latină şi până la nord de Argentina şi în Caraibe. Deci este o foarte mare parte a teritoriului din regiune”, a mai spus oficialul PAHO.

Aldighieri a spus că până în prezent numărul de ţări şi teritorii din cele două Americi care au raportat cazuri de transmitere a virusului Zika a crescut la 47, dintre care cinci ţări, inclusiv Brazilia, au raportat microcefalie.

Anthony Fauci, director al Institutului Naţional de alergie SUA şi de boli infecţioase, a declarat reporterilor la briefing că agenţia sa lucrează pentru a începe un studiu clinic pentru crearea unui vaccin Zika în septembrie.

„Probabil vom şti dacă este sigur la începutul anului 2017”, a declarat Fauci. „Şi dacă este, ne vom angaja într-un studiu de foarte mare eficienţă în America de Sud sau în Caraibe care ar putea să dureze de la unu la trei ani, pentru a dovedi că funcţionează sau nu funcţionează”, a mai spus acesta.

Zika se transmite în principal prin muşcătura unui ţânţar infectat, mod în care se răspândeşte Chikungunya şi dengue. Simptomele includ febră, erupţii cutanate, dureri articulare şi ochi roşii, dar boala severă care necesită spitalizare este mai puţin frecventă iar cazurile fatale sunt rare. Pentru tratamentul împotriva acestui virus nu există nici un vaccin sau medicament disponibil.

Sursa: jurnal.md

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *