Sunday Express informează în ediția sa electronică despre ultimul test nuclear efectuat la comanda lui Kim Jong-un, care a declanșat noi temeri privind posibilitatea unui război nuclear. Mișcarea seismică a fost înregistrată la o adâncime de 10 kilometri pe coasta de est a Coreei de Nord.

Serviciul Geologic al Statelor Unite a raportat inițial cutremurul cu o magnitudine de 5,2 pe scara Richter, dar ulterior mișcarea seismică a fost revizuită, la 6,3. Și Administrația Cutremurelor din China a informat că a detectat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade în nord-estul Coreei de Nord, precizând că acesta a fost provocat de o „explozie suspectă”.

Experții susțin că recentele mișcări seismice din Coreea de Nord au fost cauzate de testele nucleare. Deocamdată nu au fost date publicității informații despre daunele sau pierderile provocate de seism.

Și guvernul din Coreea de Sud a spus că nordul a efectuat un alt test nuclear. Oficialii sud-coreeni au susținut că seismul a avut loc în provincia Kilju, unde se află situl de teste nucleare din Punggye-ri, al Coreei de Nord. Președintele din Coreea de Sud, Moon Jae-in, a solicitat o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate Națională a țării în urma acestui eveniment.

După ce Coreea de Nord a anunțat că a dezvoltat o armă nucleară mai avansată, care are „o putere distructivă mai mare”, Coreea de Sud și Japonia au fost puse în gardă, luând măsurile necesare pentru a contracara această amenințare.

Un purtător de cuvânt al centrului de presă al Coreei de Nord, KCNA, a declarat că puterea bombei cu hidrogen este reglabilă putând ajunge la sute de kilotone și poate fi detonată la altitudini mari. În comunicat se mai spune că aceste ultime îmbunătățiri aduse tehnologiei de construcție a armelor nucleare, ar permite țării să construiască mult mai multe arme nucleare.

KCNA a raportat: „Kim Jong-un declară că s-a simțit mândru de de puterea nucleară de care dispune Coreea de Nord, chiar în ciuda unui preț extraordinar plătit pentru realizarea armei termonucleară în conformitate cu doctrina Juche, iar această super putere explozivă a fost realizată cu eforturi și tehnologie proprie. El și-a exprimat satisfacția cu privire la faptul că oamenii de știință din Coreea de Nord pot face orice, fără să cedeze, dacă partidul este hotărât să facă acest lucru. Oamenii de știință și-au îmbunătățit performanțele tehnice la un nivel ultra-modern, ca urmare a a testării cu succes a primei bombe cu hidrogen”.

KCNA a infirmat de asemenea informațiile anterioare că la rachete s-ar fi folosit componente care au fost importate din Ucraina, declarând că toată construcția bombei cu hidrogen a fost făcută în întregime în țară. În comunicat se spune: „Toate componentele bombei H au fost făcute acasă, începând cu producerea materialului nuclear și terminând cu componentele de precizie ale armei atomice”.

Premierul japonez Shinzo Abe a discutat cu președintele american Donald Trump telefonic sâmbătă seara (duminică după ora locală a Japoniei) și a spus că, în fața unei situații care „escaladează”, este necesară o cooperare strânsă între țările lor și Coreea de Sud.

Rămâne de văzut cum va răspunde lumea civilizată noii paradigme nucleare, care ar putea schimba total fața planetei, ducând omenirea în pragul unei noi crize de proporții, datorită ”terorismului nuclear” pe care Coreea de Nord nu se sfiește să-l provoace.

sursa: ro.blastingnews.com