A fost decriptat un tabel trigonometric vechi de peste 3000 de ani. Este cel mai complex și exact TABEL TRIGONOMETRIC

foto: blogs.scientificamerican.com

Secretele unei tablete babiloniene au fost descoperite in aceste zile, conținand un tabel trigonometric realizat cu mai mult de 1000 de ani înainte de a trăi Pitagora si inainte ca acesta sa observe cum, intr-un triunghi dreptunghic, pătratul celei mai lungi laturi (ipotenuza) este întotdeauna egal cu suma pătratelor celorlalte două laturi (catete).

Geniul babilonian necunoscut, descoperit astazi, a marcat pe tableta sa, pastrata in prezent intre colecțiile Universității Columbia, nu doar aceeași teorema a lui Pitagora, ci si o serie de tabele trigonometrice extraordinar de exacte si de complexe.

Astfel, conform publicatiei amintite mai sus, echipa Universitatii din New South Wales, Sydney, considera că cele patru coloane și 15 rânduri de crestături cuneiforme reprezintă cea mai veche și cea mai precisă tabelă (masa) trigonometrică de lucru din lume, un instrument de lucru care ar fi putut fi folosit, pe atunci, in topografie și în calculul construirii templelor, palatelor și piramidelor (recunoscute pentru complexitatea lor, atunci cand vine vorba despre Babilon).

Matematicienii au argumentat timp de aproape un secol pe marginea interpretarii tabletei babiloniene cunoscute deja cu codul Plimpton 322.

Acum, acestia sustin ca aceasta cea mai veche tabelă trigonometrică din lume ramane si singurul tabel trigonometric complet precis, datorită abordării babiloniene foarte diferite a aritmeticii și geometriei (acestia facand referire, totodata, la folosirea bazei de numeratie 60, fata de baza 10 folosita de noi astazi).

De acum, mai marturisesc acestia bucurosi, devin posibile noi aplicații practice în topografie, grafică pe calculator și educație…

Prin matematică, tabelele cu funcții trigonometrice ajung sa fie utile în mai multe domenii. Înainte de existența calculatoarelor de buzunar, mesele trigonometrice erau esențiale pentru navigare, știință și inginerie. Calculul tabelelor matematice a reprezentat un domeniu important de studiu, care a condus la dezvoltarea primelor dispozitive mecanice de calcul.

Calculatoarele moderne și calculatoarele de buzunar generează acum valori ale funcțiilor trigonometrice, la cerere, folosind biblioteci speciale de cod matematic.

sursa: lonews.ro

loading...

You may also like...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *